Tip voor jou

Je auto voorbereiden op een lange reis naar Oostenrijk

Elke autoreis vereist een zorgvuldige voorbereiding, vooral als je bestemming Oostenrijk is. Volgens statistieken kan ongeveer 70% van de autopech worden voorkomen door tijdig onderhoud en voertuigcontroles uit te voeren voordat je op reis gaat. In dit artikel bespreken we de belangrijkste aandachtspunten bij het voorbereiden van je auto op een lange reis, zodat je reis comfortabel en veilig verloopt.

Je voertuig controleren voordat je op reis gaat

Voordat je op weg gaat, is het belangrijk om je voertuig grondig te inspecteren. Dit zijn de belangrijkste punten die je moet controleren:

1. Koppeling (koppelingsset)

De koppeling is een van de belangrijkste onderdelen van de auto, vooral bij lange reizen en reizen in bergachtig terrein zoals de Alpen. Controleer of de koppeling goed werkt. Als je merkt dat het koppelingspedaal zacht is en je moeilijk kunt schakelen, is het misschien tijd om je koppelingsset te vervangen. Het is noodzakelijk om de koppelingsset te vervangen als je voelt dat de koppeling “slipt” of als je vreemde geluiden hoort wanneer je de koppeling gebruikt. Regelmatige inspectie en tijdige vervanging van dit onderdeel helpen je problemen op de weg te voorkomen.

2. remmen

De remmen zijn een belangrijk veiligheidskenmerk van je auto. Controleer de staat van de remblokken en remschijven en zorg ervoor dat de remvloeistof op het juiste niveau is. Als je een knarsend of piepend geluid hoort tijdens het remmen, kan dit erop wijzen dat de remblokken aan vervanging toe zijn. Vergeet niet om ook de parkeerrem te controleren.

3. Banden

Controleer altijd de staat van je banden voordat je gaat rijden. Meet de profieldiepte – deze moet minstens 3 mm zijn om veilig te kunnen rijden. Controleer of er geen beschadigingen of scheuren in de banden zitten. Vergeet ook niet de bandenspanning te controleren en of je een reservewiel hebt. Met goed opgepompte banden rijd je niet alleen veilig, maar bespaar je ook brandstof.

4- Verlichting

Controleer alle verlichting van je auto: koplampen, mistlampen, remlichten, richtingaanwijzers en parkeerlichten. Controleer of alle lichten goed werken en of er geen bedradingsproblemen zijn. Bij slecht zicht en ‘s nachts is goede verlichting cruciaal voor de verkeersveiligheid.

Een digitaal vignet kopen

Als je naar Oostenrijk reist, heb je een vignet nodig, een speciale sticker die bewijst dat je tol hebt betaald. Sinds kort bestaat er een geldig digitaal vignet, wat het proces een stuk eenvoudiger maakt. Het digitale vignet is gekoppeld aan je kenteken en vereist geen fysieke sticker op de voorruit. Het kan vooraf online worden gekocht op de officiële website of bij erkende verkopers. Dit is handig en je hoeft niet bij de grens te stoppen om het aan te schaffen.

CLUB AUTODOC

Vloeistoffen controleren

Het regelmatig controleren en verversen van de vloeistoffen in je auto is essentieel voor een lange en probleemloze werking. Controleer voordat je gaat rijden of alle vloeistoffen in orde zijn:

 • Motorolie: Controleer het peil en ververs de olie indien nodig.
 • Koelvloeistof: Controleer of het koelsysteem goed werkt en of het vloeistofpeil correct is.
 • Remvloeistof: Controleer het remvloeistofpeil en vul bij indien nodig.
 • Ruitensproeiervloeistof: Vergeet niet om het ruitensproeierreservoir te vullen, vooral als je van plan bent om in regenachtig weer te reizen.

Noodset

Ga nooit op een lange reis zonder een noodpakket. Deze moet het volgende bevatten:

 1. Reservewiel en krik
 2. Gereedschap voor kleine reparaties
 3. EHBO-doos
 4. Reflecterend vest
 5. Noodstopbord
 6. Zaklamp en reservebatterijen

Voorbereiding documenten

Zorg ervoor dat je alle benodigde documenten hebt:

 • Rijbewijs
 • Autopapieren
 • Verzekering voor reizen naar het buitenland
 • Internationale rijkaart (indien nodig)

Extra tips

 1. Route: Plan je route van tevoren en markeer belangrijke stops, tankstations en rustplaatsen op de kaart.
 2. Navigatie: Zorg ervoor dat je navigatiesysteem up-to-date is en klaar voor gebruik. Vergeet niet om offline kaarten te downloaden voor het geval je geen internet hebt.
 3. Voedsel en water: Zorg voor voldoende water en voedsel in geval van vertragingen of noodgevallen.

Conclusie

Je auto voorbereiden op een lange reis kost tijd en aandacht voor details, maar deze inspanningen betalen zich terug in veiligheid en comfort op de weg. Als je onze tips opvolgt, kun je veel problemen voorkomen en genieten van je reis in Oostenrijk. Het controleren van je koppeling, remmen, banden en andere belangrijke onderdelen en het gebruik van een digitaal vignet zullen je helpen om je reis aangenaam en zorgeloos te maken. Laat je reis veilig en onvergetelijk zijn!