Tip voor jou

Hoe werkt een bougie

Een bougie is in de cilinder van de motorfiets of scooter aangebracht. De bougie heeft twee metalen contacten. De afstand tussen deze contacten bedraagt minder dan een millimeter. Ertussen is een keramische isolator geplaatst. Hierdoor wordt er gericht gevonkt. Voor de goede werking moet de isolator de juiste warmtewaarde hebben, niet verontreinigd zijn en de afstand tussen de elektrodes moet goed zijn. Er komt een hoge spanning tussen de beide contacten (elektroden) en dat zorgt ervoor dat er een vonk overspringt. Op die manier wordt het lucht-brandstofmengsel ontstoken en de motor gestart.

Wanneer moet een bougie worden vervangen

De bougies die voor een 4-takt motor vanaf 50cc worden gebruikt, hebben een gemiddelde gebruiksduur van 6000 kilometer. Wanneer de bougies voor een 2-takt motor van 50cc worden gebruikt, dan bedraagt de levensduur 2500 kilometer. Het frequent rijden van korte afstanden en een niet goede kwaliteit motorolie zorgen ervoor dat de gebruiksduur afneemt. Vervanging van de bougies volgens de aangegeven vervangingstermijn is belangrijk voor de goede en langdurige werking van de motor. Bij slijtage en als er zich defecten voordoen moeten de bougies worden vervangen. De volgende aanwijzingen duiden op een defect en vereisen het vervangen van de bougie:

De acceleratie van de motorfiets of scooter neemt af

Het verbruik aan brandstof neemt toe

De motor hapert of sputtert

Het starten van de motor gaat moeilijk

De motor valt uit tijdens het stationair draaien

Kenmerken van bougies op het voorbeeld van een NGK-bougie

NGK behoort tot de belangrijkste producenten van bougies. NGK is eveneens leverancier van bougies die af fabriek standaard op voertuigen van veel bekende merken worden gebruikt. Hoe lang een bougie meegaat hangt af van de brandstofsoort, de conditie waarin de motor verkeert, de temperatuur van de motor en ook de omstandigheden waarin het voertuig wordt gebruikt. De bougie NGK 4549 past op CITROËN, PEUGEOT en nog veel meer merken scooters en motorfietsen. De buitendraad van de kaars is 10 mm en de lengte van de draad is 12,7 mm. De onderdelen van NGK zorgen voor de goede werking van de motor.

Hoe moeten bougies worden vervangen

Wie handig is of ervaring heeft en over een speciale bougiesleutel beschikt kan deze onderdelen zelf vervangen. Mocht dit niet het geval zijn, laat deze werkzaamheden dan aan een monteur over. Zo bespaart u tijd en moeite en weet u zeker dat het op de juiste wijze wordt gedaan. Voor de vervanging van de bougies volgt u de volgende stappen:

Verwijder de beschermkap en de bougiestekkers voor toegang tot de bougies

Met behulp van een speciale bougiesleutel of bougiedop verwijder u de oude bougies

Vervolgens plaatst u de nieuwe bougies met dezelfde sleutel

Bevestig de beschermkap

Start de motor en check of deze naar behoren draait. Loopt de motor zoals dat hoort, dan is de vervanging geslaagd.